Pintail Duck - pożądany łowca trofeów

Kaczka pintail, zdjęcia i filmy wideo, które zobaczysz w tym artykule - bez przesady, jedna z najpiękniejszych i najczęstszych kaczek na świecie. Mieszka w wodach Ameryki, w Europie i Azji. W naszym kraju często można go spotkać zarówno w tundrze, jak iw tajdze, chociaż stara się unikać lasów i zarośniętych terenów. Zdaniem ekspertów polowanie na tę kaczkę jest bardzo trudne. Dlaczego, dowiedz się z nami.

Ta kaczka zyskała niezwykłe głośne imię ze względu na fakt, że ogon ma kilka długich piór, które przypominają szydło. Pod względem wielkości ptak ten jest nieco mniejszy niż krzyżówka, bardzo elegancki i zwinny. Pintail unosi się z wody bez zwykłego podbierania ptaków, szybko podnosi prędkość i leci bardzo szybko. Dlatego polowanie na tę kaczkę jest uważane za jedno z najtrudniejszych.

Charakterystyka zewnętrzna

Jak mówi wielu ornitologów i zapalonych myśliwych, pailail jest naprawdę jedną z najbardziej atrakcyjnych kaczek. Ma zgrabną sylwetkę i piękny kolor. Wiosną i latem samiec ma bardzo kontrastowe upierzenie. Brązowe i szare odcienie dominują bardziej w piórach, ale mieszanie z białymi i czarnymi impregnacjami tworzy bardzo piękny wygląd. Samice pod względem koloru upierzenia przypominają większość innych dzikich kaczek, jak widać na zdjęciu.

Smukłe, pełne gracji ciało uzupełnia wydłużona szyja, wąski długi ogon, a także spiczaste skrzydła. Średnia waga dorosłego mężczyzny waha się od 600 do 1300 gramów (w zależności od obszaru zamieszkania i pory roku), kobiety osiągają 400-1000 gramów. Na skrzydłach lustro piszczałkowe ma fioletowy kolor z niezwykłym brązowym odcieniem. Jest to funkcja, która przyciąga wielu koneserów piękna kaczek.

Hodowla

Zarówno kobiety, jak i mężczyźni z tych kaczek osiągają dojrzałość płciową w wieku jednego roku, dlatego z reguły kojarzą się pod koniec pierwszego roku. Po pierwsze, na zimowiskach w grudniu, stada mieszają się i samce zaczynają się kojarzyć. W różnych pozach kaczor próbuje przyciągnąć uwagę kobiety, którą lubisz. Może emitować charakterystyczny gwizd lub stukot skrzydeł.

Z reguły pary są formowane podczas zimowania, dlatego ptaki przychodzą do miejsc gniazdowania wraz z partnerami. Samce latają same i kontynuują poszukiwanie samicy już w ojczyźnie. Pintail to jedna z pierwszych kaczek, która powraca po hibernacji. Można je zobaczyć na brzegach rzek i jezior, gdy powierzchnia wody jest nadal całkowicie pokryta lodem.

W przeciwieństwie do innych rodzajów kaczek, samice pintail wolą budować gniazdo z dala od miejsca, w którym minęło jej dzieciństwo. Często oddalają się i odkrywają nowe terytoria. Ptaki budują gniazdo na ziemi, czasami w odległości do 1,5 km od zbiornika. Preferuj zarośnięte trzciny lub trawy. Ściółka jest bardzo skąpa, kaczka zbiera tylko trochę trawy i kładzie puch na obwodzie gniazda.

Jedno sprzęgło składa się z 7-10 jaj. Jeśli coś stanie się z jajami, na przykład drapieżnik je je, wtedy kobieta odkłada je ponownie. Kaczka wylęgająca jaja przez około 25 dni, samiec opuszcza w tym czasie. Wylęgowe pisklęta dojrzewają szybko i po kilku godzinach idą do mamy do stawu. Po 40 dniach już wiedzą, jak latać.

Spread i sposób życia

Kaczka pintail leci bardzo dobrze i pływa, ale nie lubi nurkować, dlatego woli spędzać większość czasu nad wodą. Ptak rozprzestrzenia się na bardzo dużych obszarach, docierając nawet do wybrzeży kontynentów arktycznych. Osiedla się w Europie, Azji, Ameryce, ale najliczniej w zachodniej części Eurazji. Na terytorium naszego kraju można zobaczyć niemal wszędzie.

Jeśli chodzi o zimowanie, tylko populacje ptaków w Wielkiej Brytanii, a także w zachodnich Stanach Zjednoczonych prowadzą ustalony tryb życia. Na innych obszarach kaczka wędrowna. W Eurazji istnieją trzy strefy zimowania i migracji pinteli. Pierwszy to zachodnia część Europy, drugi to wybrzeże Morza Czarnego, Morze Śródziemne i Afryka Zachodnia, trzeci to Bliski Wschód, Afryka Wschodnia i Zatoka Perska.

W Europie kacze zimy w Belgii, Danii, Hiszpanii, Włoszech, północno-zachodniej Francji i Wielkiej Brytanii. Podobnie jak w innych krajach świata, na przykład w Indiach podczas zimowania populacja Pintail jest najliczniejsza.

Migracja i pierzenie

Samce pinteli, podobnie jak wiele innych kaczek, również dokonują małych migracji w czasie wylinki. Na początku czerwca, przed okresem linienia, kaczki smoków opuszczają miejsca gniazdowania i odlatują do bardziej chronionych obszarów. Na przykład wybierają duże jeziora trzcinowe, duże delty rzek lub dolne biegi. Samotne samice mogą czasem polecieć na te tereny, a także te, które straciły swoje sprzęgło. W naszym kraju pintails są formowane w deltach Wołgi, Ob i Uralu podczas linienia.

Moc

Ze względu na długą, delikatną szyję, kaczki rączka może uzyskać jedzenie z wystarczającej głębokości, ale rzadko nurkują i tylko nieznacznie zanurzają głowę w wodzie.

Ogólnie rzecz biorąc, żywność jest mieszana i zależy w dużej mierze od siedlisk ptaków. Na przykład w strefach północnych kaczki jedzą więcej paszy dla zwierząt, a na południu - warzywa. Z paszy roślinnej ptak preferuje ziarna, a także części różnych roślin wodnych, w tym rzęsy, turzycę i trzcinę jeziorną.

Wiosną i latem w diecie pojawiają się różne mięczaki, małe skorupiaki, larwy owadów, komary i chrząszcze. W małych ilościach, głównie w północnych szerokościach geograficznych, kaczka zjada małe ryby, kijanki, krewetki i pijawki.

Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorie