Piękno i osobliwość dzikich gołębi

Gołębie z czasów starożytnych były blisko człowieka. Stały się drobiem około 5000 lat temu. Wraz z mężczyzną ptaki te rozprzestrzeniły się po całym świecie. A dziś gołąb można zobaczyć w każdym kraju i prawie na każdym kontynencie. Wszystkie dzikie gołębie mają nie tylko zewnętrzną różnicę, każdy gatunek ma swój własny temperament i nawyki. To właśnie omówimy w naszym artykule.

Dzikie gołębie - czym one są?

Obecnie trudno wyobrazić sobie park miejski, centralny plac lub plac zabaw bez gołębi. Zawsze znajdują się tam, gdzie można dostać kawałek chleba od osoby lub odebrać ciasteczko upuszczone przez dziecko.
Według pism biblijnych to gołąb przyniósł Noemu wiadomość, że ziemia pojawiła się spod wody. Muzułmanie umieścili tego ptaka w randze świętych, ponieważ niósł on wodę w dziobie Mahometa.

Gołębie cieszyły się dużą popularnością, gdy nie było środków komunikacji. Następnie, jak wiadomo, wszędzie używane były tak zwane gołębie pocztowe. Ten ptak może doskonale poruszać się po terenie i latać z prędkością 65 km na godzinę.

Warto zauważyć, że gołąb należy do rzędu ptaków, rodziny gołąbów, gdzie występuje ponad 280 gatunków. Wiele gatunków dzikich gołębi wyginęło. Z ocalałych gatunków na szczególną uwagę zasługuje Vyakhir, Blue Dove, Gorlitz.

Dziki gołąb, w przeciwieństwie do kulturowych gatunków ozdobnych, nie gnieździ się w pobliżu domu mężczyzny. Ptaki te wolą budować gniazda na klifach rzek, skałach i innych miejscach z dala od ludzi. Z reguły gnieżdżą się w koloniach, a każda para w gnieździe ma zawsze 2-3 jaja. Czasami dzikie gołębie są hodowane w domowych gołębiach, wśród których najpopularniejszy i najpiękniejszy jest Gołąb.

Drewniany gołąb

Jest to jeden z największych dzikich gołębi leśnych, które żyją w Europie. Ten ptak jest również znany jako Vitutyen. Długość jego ciała może wynosić około 45 cm, ogon osiąga 15-17 cm, a waga waha się w granicach 650 gramów. Rozpiętość skrzydeł wynosi ponad 70 cm, gdy wystrzeliwuje gołąb, słychać głośne trzepotanie skrzydeł.

Gołąb odznacza się szaro-szarym upierzeniem, ale na jego grzbiecie występuje szaro-brązowy odcień. Klatka piersiowa i szyja mają czerwonawo-szary odcień. Dziób i łodyga są różowe z żółtą końcówką. Samica i samiec nie różnią się kolorystyką upierzenia.

Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony w Turcji, Himalajach, Europie, Iranie i Iraku. Na północy są to ptaki wędrowne, w pozostałych strefach są osiadłe. Na zimowanie gołąb leci do Mołdawii, Azji Północnej i Zakaukazia. Preferuje życie w lasach iglastych, mieszanych lub liściastych. W Europie Zachodniej często można go zobaczyć w miastach.

Wracając ze snu zimowego, gołębie trzymają stado, a następnie rozpadają się na pary, aby zrobić sobie gniazda i złożyć jaja. Gniazdo Vykhir jest zbudowane na wysokości 10-12 cm od ziemi. Ptak pilnie wybiera materiał budowlany, a każda gałąź, zanim stanie się częścią gniazda, jest badana przez dziób, a następnie umieszczana na miejscu lub wyrzucana.

Te ptaki są niezwykle ostrożne i nie lubią niepokoju. Jeśli przypadkowo wystraszysz takiego gołębia i odepchniesz go od gniazda, najprawdopodobniej nie wróci do niego ponownie.

Samica składa 2 jaja, a ich rodzice inkubują je na zmianę. Po 15-17 dniach pojawiają się pisklęta. Rodzice karmią gołębie specjalnym pokarmem, który powstaje u dorosłych ptaków w woli. Chodzi o mleko gołębie. Pisklęta piją, obniżając dzioby u rodziców wole. Po kilku dniach próbują normalnego jedzenia i dosłownie za 1,5 miesiąca uczą się latać.

Gołębie żywią się pokarmem roślinnym. Podstawą jego diety - ziarna roślin, nasiona, żołędzie, orzechy. Można również jeść jagody, zioła. Te dzikie gołębie znajdują pokarm nie tylko na gałęziach drzew. Nie boją się zbierać z ziemi ziaren lub owoców. Pomimo rozmiaru i wagi, gołąb może łatwo powiesić się na gałęzi i do góry nogami, aby uzyskać owoce lub orzech.

Ich głównymi wrogami są ptaki drapieżne. Jednak ostatnio ich liczba maleje, co prowadzi do wzrostu populacji dzikiego gołębia. Również jarzmo może być upolowane przez kuny, które mogą wspinać się na drzewa. Na ziemi w lesie lisy i borsuki są uważane za ich wrogów. A ponieważ Wspólny Gołąb jest dużym i stosunkowo ciężkim ptakiem, nie może szybko szybować.

W niektórych krajach, które mają duże populacje dzikich gołębi, są uważane za szkodniki, więc są bezlitośnie niszczone. Co roku rozstrzeliwuje się tysiące dzikich ptaków, głównie Vykhirey. Wspólny gołąb z drewna jest rozpowszechniony w całej Europie. A nawet biorąc pod uwagę fakt, że jest on ścigany i przeprowadzana jest strzelanina na dużą skalę, zniknięcie tego gatunku nie jest zagrożone.

Rock gołąb

Najbardziej popularny rodzaj gołębi, którego nazwa jest bezpośrednio związana z kolorem upierzenia. Wygląda jak dziki skalisty gołąb, ale można go wyróżnić główną cechą - ciemniejszym ogonem. Przedstawiciele ptaków wolą osiedlać się w górach i budować gniazda na skałach. Można je również zobaczyć w lasach i dużych miastach. Ten gołębie wybiera siedzący tryb życia, ale nie zawsze tak jest, a ptaki mogą latać na różne kontynenty.

Gołębica jest dobrze znana nam wszystkim, ponieważ te ptaki żyją w naszych miastach. Wygląd gołębia różni się w zależności od płci. Charakterystyczną cechą samców jest długość skrzydeł. Średnio ich rozmiar mieści się w granicach 220 mm. U samic długość skrzydeł wynosi 215 mm.

Szara gołębica zjada głównie nasiona różnych roślin. Jego ulubionym przysmakiem jest pszenica. Ptaki zbierają ziarno z ziemi, przynosząc w ten sposób wymierne korzyści, które wyraża się w czyszczeniu pól.

W naturze budują gniazda, w których drapieżnik nie może ich dogonić. W miejskim otoczeniu Dove woli osiedlać się pod dachami budynków lub na strychach. Gniazdo powstaje zarówno z gałęzi, jak i trawy. Poszukiwanie tego materiału jest związane z mężczyzną. Zadaniem samicy jest stworzenie gniazda.

Okres aktywnej hodowli ptaków przypada na początek wiosny i trwa do jesieni. Niektóre pary czasami gniazdują w zimie. Jedna para rocznie może wykonać 3-5 sprzęgieł.

Gorlica

Elegancki ptak, który żyje głównie w lasach stepowych na Ukrainie, w Mołdawii i na południowych terytoriach krajów europejskich i nie tylko. Najczęściej te dzikie gołębie występują podczas lotów jesienią lub wiosną. Długość ciała sięga około 27 cm, waga - do 200 gramów. Kolor upierzenia jest szaro-brązowy z wyraźnym czarnym pasem na karku. Istnieje 18 gatunków gołębi żółwiowych, które zamieszkują Azję, Afrykę i Australię.

Clintuh

Jest to gatunek dzikiego gołębia, który znany jest z pięknego niebieskawego koloru upierzenia. Na szyi wyraźny odpływ malachitowy. Skrzydła są szare, matowe, na ogonie są ciemne pióra z czarnymi paskami. Ten gołąb ma dużą populację w Chinach, Kazachstanie, Turcji, Afryce i Syberii. Preferuje życie w lasach, gdzie jest wiele drzew z dziuplami.

A klintuh to leśny ptak. Można go znaleźć w bukowym gaju lub lipowym lesie, gdzie w pustych drzewach tworzy swoje gniazdo. W tym celu używano suchych gałązek. Okres reprodukcji przebiega dość skromnie. Aby nie zostać zauważonym, gruchający samiec ukrywa się wśród grubych drzew. Kiedy pojawia się niebezpieczna sytuacja, nagle rusza, chowając się za drzewami.

Galeria zdjęć

Zdjęcie 1. Żółwie gołębie na parapecieZdjęcie 2. Clintuch na tle opadłych liściZdjęcie 3. Dove na drzewie

Загрузка...

Obejrzyj film: Konie i ich właściciel na egzotycznym spacerze po krakowskim rynku (Listopad 2019).

Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorie