Asian Mountain Mouflon - piękny baran ze skręconymi rogami

Pin
Send
Share
Send
Send


Najbardziej znanym i pięknym przodkiem owiec domowych są dzikie owce górskie lub azjatycki muflon. Przeczytaj nasz materiał na temat pochodzenia i cech tej interesującej rasy.

Przegląd rasy

Owca górska ma potężne szczupłe ciało, nie jest niczym tuczone i zepsute owce domowe. To dumne i mistrzowskie zwierzę. Majestatyczne obrazy baranów o skręconych rogach znaleziono w starożytnych azjatyckich freskach i rycinach. Dzikie owce górskie żyją głównie w górach Iraku, Iranie i na Kaukazie. Pod koniec ubiegłego wieku azjatycki muflon żył w Armenii, na Krymie iw krajach Półwyspu Bałkańskiego.

Łacińska nazwa tego zwierzęcia to Ovis orientalis. Samce są zwierzętami wolicjonalnymi, więc w jednej grupie dzikich owiec występuje całkowity porządek hierarchiczny. Słabszy bezwarunkowo jest posłuszny najsilniejszym. Stado może składać się z prawie stu osobników, a samiec przylega do niego dopiero na początku okresu godowego, a następnie opuszcza jego kongenery. Dobrze znany okres sezonu godowego: bitwa mężczyzn lub pchanie rogów.

Pochodzenie

Naukowcy wciąż wątpią, czy współczesne dzikie owce górskie są potomkami starożytnego muflonu azjatyckiego. Niektórzy sugerują, że muflon żyjący na ziemi jest teraz tylko potomkiem starożytnych owiec domowych. Po raz pierwszy dziki muflon pojawił się w gospodarstwach domowych na początku naszej ery, około 8 tysięcy lat temu. Znaleziska archeologiczne potwierdzają azjatyckie pochodzenie dzikich owiec.

Wygląd

Azjatyckie owce mają duże, skręcone, wydrążone rogi i długie, mocne nogi, które pomagają wspinać się po górskich kamieniach. Głowa zwierzęcia jest wydłużona, mała, uszy małe, oczy żółte z czarnymi poprzecznymi źrenicami. Główne cechy owiec górskich to zgrabne małe ciało i średnia waga (około 50-70 kg u samców). Samice są mniejsze i nieco niższe w kłębie, mają też cieńszą szyję. Ciało muflonu jest mocne i krótkie, ogon jest mały, ma około 15 cm długości.

Kolor muflonu może być bardzo różny, w tym brązowy z czarną opalenizną, brązowy, jasnoszary lub ciemnoszary. Rogi mają poziome „nacięcia”, często bardzo duże i piękne. Męscy przywódcy zwykle półtora do dwóch razy większy niż samice mają szerszą i mocniejszą szyję.

Moc

Azjatyckie dzikie owce żywią się głównie trawą wszelkiego rodzaju. Podobnie jak owce domowe, dzikie owce uwielbiają wszystkie rodzaje zbóż, zwłaszcza trawy pszennej rosnącej w dowolnym obszarze górskim. Muflony żują dziurawiec, tukko, astragalus, a także esparcetę i karaś. Zoologowie mają około 17 gatunków dzikich ziół w diecie azjatyckich muflonów.

Hodowla

W trzecim roku życia samice i samce dzikich owiec zaczynają się rozmnażać. U niektórych kobiet okres upałów przypada na koniec października, ale generalnie większość dzikich owiec w stadzie wchodzi w koleiny pod koniec listopada. Sezon polowań trwa do połowy grudnia. Mężczyźni zachowują się bardzo taktownie w stosunku do kobiet: beczą, ocierają się o boki partnerów i przykrywają. Samiec pozostaje w pobliżu serca swojej pani aż do baranka, to znaczy do wiosny.

Czas trwania ciąży u kobiet wynosi pięć miesięcy. W kwietniu-maju pojawiają się młode zwierzęta, szybko rosnące i przybierające na wadze. Młode dzikie owce w końcu rosną i stają się silniejsze w 4. roku życia. Im starszy muflon, tym większy i mocniejszy. Średnio mężczyźni żyją około 12 lat, kobiety są nieco mniej.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorie