Humennik - polowanie na gęsie trofeum

Pin
Send
Share
Send
Send


Gęsi z gęsiej fasoli to duży ptak, dobrze znany miłośnikom polowań. Aby zdobyć tę dziką gęś, wielu myśliwych dąży do tego, ponieważ dzięki szerokiej gamie siedlisk, aby ją złapać, jest to dość trudne. Gęś fasolowa jest ptakiem wędrownym, podobnie jak większość jej odpowiedników ptactwa wodnego. O nim i rozmawiać bardziej szczegółowo, a także rozważyć zdjęcie.

Przegląd rasy

Gęś fasolowa jest powszechna w strefie tundry, która biegnie z Grenlandii, Svalbardu i Islandii przez całą Europę i Azję do Czukotki i północnej Kamczatki. Małe grupy znajdują się również w strefie tajgi. Ptaki tej rasy preferują zimę na wybrzeżach Europy Zachodniej, Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, w niektórych regionach Chin i Japonii.

Budują gniazda wśród krzewów i trawiastej tundry, wybierając miejsce w pobliżu zbiorników wodnych. Nadejście wiosny następuje wcześnie, gdy tylko pojawią się pierwsze kałuże. Po zmianie siedliska natychmiast zacznij budować gniazdo, osiadając w parach lub koloniach.

Wygląd

Gęś gęsiej fasoli ma cztery podgatunki, a mianowicie: wschodniosyberyjski, europejski, krótkowzroczny, tajga. Po zapoznaniu się z ich zdjęciami można znaleźć wiele charakterystycznych cech: inny kolor i rozmiar, odmienna struktura dzioba. Waga ptaka może również wahać się od trzech do pięciu kilogramów, a samce są zawsze nieco większe niż samice.

Głównym kolorem gęsich piór jest brązowo-szary z białymi plamami, gdzie dolna część ciała jest zwykle ciemniejsza niż góra. Dziób ptaka jest czarny z paskiem pomarańczowego odcienia pośrodku. Kolor kończyn - żółty lub pomarańczowy. Długość skrzydła gęsi wynosi 40-49 centymetrów, a rozpiętość 150-180 cm. Ciało jest zdefiniowane w przedziale 70-90 centymetrów, dlatego rozmiar agrestu fasoli jest dość imponujący, co widać wyraźnie na zdjęciu.

Funkcje specjalne

Gumennik można przypisać głośnym i hałaśliwym ptakom, które uwielbiają przyciągać uwagę. Do karmienia ptaków wolą gromadzić się w dużych stadach, tworząc tak silny szum, że trudno nie słyszeć ich nawet setki metrów dalej. Głos gęsi jest najczęściej jak pazur, nie różniący się w różnorodności dźwięków. Podczas lotów ich płacz jest bardzo głośny i może rozprzestrzeniać się na kilka kilometrów. Specyficzne wykrzykniki przyciągają inne gęsi. Ta funkcja jest używana przez myśliwych imitujących gęś fasoli, aby zwabić ofiarę.

Niemożliwe jest rozważenie strąków fasoli w czasie, gdy się pasą. Faktem jest, że w środkowej części i wzdłuż krawędzi paczki mają tak zwanych strażników, którzy zachowują porządek i bezpieczeństwo. Najczęściej ten post zajmują doświadczone i stare ptaki, które czujnie monitorują terytorium. W przypadku zbliżania się do niebezpieczeństwa strażnicy emitują głośny sygnał ostrzegawczy o zbliżaniu się alarmu. Dlatego proponujemy spojrzeć na ptaki w pobliżu zdjęcia zamieszczonego w artykule.

Tworząc rodzinne gniazdo, oboje rodzice zawsze biorą udział w tym procesie. Nasazhivanie trwa około 25 dni. Gdy samica wysiaduje jaja, samiec zawsze jest blisko niej, chroniąc jej spokój. W razie niebezpieczeństwa bezinteresownie będzie chronił gniazdo i potomstwo z całej siły. Miód piskląt może liczyć od dwóch do ośmiu piskląt. Noworodki są zazwyczaj bardzo słabe po wykluciu i potrzebują stałej opieki nad rodzicami. Zagubione pisklęta gęsie są często podejmowane przez inne pary.

Moc

Gumennik zaliczany jest do ptaków roślinożernych. Uwielbiają jeść różnorodne zioła, zboża, zioła i pyszne jagody. W pierwszym roku życia młode osoby zjadają owady z głębin wody, mięczaków, a nawet kawioru rybnego. Podczas lotów żywią się pozostałymi ziarnami z zebranych pól zbożowych.

Ludność i polowanie

W ciągu ostatnich dziesięcioleci zaobserwowano upadek gęsi z gęsi, chociaż w wielu słabo zaludnionych obszarach tundry ptak ten nadal przeważa w dużych ilościach. Ale w strefie tajgi jest tylko kilku przedstawicieli.

Humen aktywnie poluje na sport, zwłaszcza na zimowiskach. Różne metody masowego niszczenia tych gęsi są surowo zabronione przez prawo. Niekontrolowana gra Cultivus może doprowadzić do znacznego spadku głównego stada. Gęś porusza się bardzo ostrożnie, rzadziej niż inni padając pod wzrokiem myśliwych. Złapany ptak to rzadkość i szczęście. Zbieranie jaj i łowienie ryb latem są niedopuszczalne.

Jeśli chodzi o łowców fotografii, bardzo trudno jest im także uzyskać zdjęcia. Zdjęcia humennik są nieliczne, ponieważ negatywnie odnoszą się do pozowania i natychmiast odlatują. Karty jakości można uzyskać tylko przy użyciu kamer panoramicznych.

Galeria zdjęć

Oferujemy zdjęcia ptaków w naszej galerii zdjęć.

Ogromne stado wypasanych bobrów kozich Humenniki na polu wieczornym Humennik - trofeum myśliwego

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorie